Amerika, eğitimde sunduğu mükemmel fırsatlarla olduğu kadar, mezuniyet sonrası çalışma imkanlarıyla da uluslararası öğrencilere cazip geliyor. Birçok öğrenci için, Amerika’da eğitim almak sadece akademik başarıyla sınırlı değil. Eğitimlerinin ardından Amerika’da kalmak ve iş deneyimi kazanmak birçok öğrencinin hedefleri arasında yer alıyor. Peki, Amerika’da hangi eğitim programlarından sonra çalışma izni alabilirsiniz.
ABD Lisans Programları
Amerika’da lisans eğitimi tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda Optional Practical Training (OPT) adlı programla çalışma deneyimi kazanabilirler. Bu program, uluslararası öğrencilere 12 ila 36 ay arasında çalışma izni sunar. OPT’nin en büyük avantajı, öğrencilere teorik bilgilerini pratikte uygulama olanağı sunmasıdır. Bu süreçte, öğrenciler Amerikan iş kültürüne dair derinlemesine bilgi sahibi olabilir ve kariyerlerini şekillendirebilirler.
Yüksek Lisans ve Doktora Programları
Yüksek lisans ve doktora programlarına katılan öğrenciler, lisans programlarındaki öğrencilere sunulan OPT fırsatından faydalanabilirler. Yüksek lisans mezunları için bu süre genellikle 12 ay iken, doktora öğrencileri için 24 aya kadar uzatılabilir. Amerika’da bu tür ileri derece programlarından mezun olan öğrenciler, kendi uzmanlık alanlarında daha detaylı ve spesifik iş deneyimleri kazanabilirler.
STEM Programları
Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarında eğitim gören öğrenciler için Amerika ekstra avantajlar sunuyor. Bu öğrenciler, OPT’nin 12 aylık süresinin bitiminde ekstra 24 ay daha çalışma izni için STEM OPT’ye başvurabilirler. STEM mezunları için bu, alandaki hızla gelişen teknolojik yenilikleri takip etme ve kariyerlerini bu doğrultuda şekillendirme fırsatı anlamına gelir.
F-1 Vizesinden H-1B Vizesine Geçiş
Yurt dışından okumak için ABD’e gitmek için aldığınız F-1 vizesi ile mezun olduktan sonra dahi 1 yıl boyunca çalışma iznine sahip oluyorsunuz. Bu bir yıllık süreçte okuduğunuz bir alanda iş bulmanız ABD’deki kalma sürenizi arttıracak belki gelecekte kalıcı hale getirecek H-1B vizesi almanızı sağlayacak önemli bir etkendir. Çünkü H-1B vizesi almanız için iş vereninizin sizin adınıza başvuru yapması gerekmektedir.
H-1B Vizesi Nasıl Alınır?
İlk adım, bir sponsor işvereni bulmaktır. İş vereniniz sizin adınıza H-1B vizesi başvurunuzu yapmalıdır. Kabul alındıktan sonra; Çalışma Bakanlığı onayı, USCIS başvurusu ve nihayetinde konsolosluk müracaatıyla ilerlemektedir. Eğer henüz iş bulamadıysanız 2. bir seçenek olan Daha sonra H1B Kurası’na online başvuru yapabilirsiniz.
H1B VİZESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER:
- Alanınızda 4 yıllık bir üniversite eğitimi ya da eşdeğer 12 yıllık iş tecrübesine sahip olmalısınız.
- Uzmanlık alanınızın teorik ve pratik bilgisinin kanıtlanabilir olması.
- Başvurulan iş pozisyonunun spesifik bir akademik seviye veya uzmanlık gereksinimi olması. İş pozisyonu için belirli bir akademik arkaplanın endüstri standardı olup olmadığına veya sadece belirli bir eğitim seviyesine sahip kişiler tarafından yapılıp yapılamayacağına dikkat edilir.
Özel olarak, H1B vizesinin H-1B2 (ABD Savunma Bakanlığı için) ve H-1B3 (modellik ve mankenlik) gibi alt kategorilere de sahip olduğunu belirtmek gerekir.
H1B VİZESİ BAŞVURU SÜRECİ:
- Sponsor olacak firma veya organizasyon, “Labor Condition Application” (LCA) adında bir başvuruyla Amerikan Çalışma Bakanlığı’na müracaat eder. Eğer bakanlık şartları onaylarsa bu başvuru kabul edilir.
- Ardından sponsor, sizin Amerika’ya gelişiniz için USCIS’e (Form I-129) bir dilekçe gönderir. Burada önemli olan, LCA belgesinin de başvuruya eklenmiş olmasıdır.
- USCIS onayının ardından, H1B vizesi için Amerikan büyükelçiliğine veya konsolosluğuna başvurmanız gerekir. Eğer tüm evreler başarıyla tamamlanırsa, H1B vizeniz onaylanır ve Amerika’da çalışma serüveniniz başlar!
Sonuç
Amerika’da eğitim sonrası çalışma izni almak, uluslararası öğrenciler için birçok fırsatla doludur. Ancak, bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmek için, eğitim programlarına, çalışma izinlerine ve sürelerine dair bilgilenmek şarttır. Eğitiminizin Amerika’da kalıp kariyer yapma hedeflerinize ne kadar katkıda bulunacağını değerlendirmek için, planlarınızı ve araştırmalarınızı detaylıca yapmanızı öneririz. Ya da buraya tıklayarak işin uzmanından randevu alarak, ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize en uygun planı oluşturmaya başlayabilirsiniz.